Bravúrny rybár a skvelý kulinár
V nedeľu 9. novembra bol nádherný slnečný deň, kochal som sa na ramene v Hornom Čepeni prírode, prijal som pozvanie od rybárskeho zálesáka Peťa Hojera na kávičku a popri tom som si pripravoval udice na jesennú kaprárinu a prívlačovku s novými woblermi na dravcov.
Netrpezlivo som hľadel na hodinky, pretože o 10.00 hod. som mal stretnutie s rybárskym matadorom, dlhoročným priateľom prírody a Váhu, človekom, ktorý svoj voľný čas venuje záhradke a hlavne rybárčine.
Ján Píši, to bol ten mládenec dôchodca, s ktorým som mal na jeho záhradke v Čepeni pod hrádzou rande, kúzelník, ktorý čaruje rybám a tie mu skáču na háčik. Oddaný kaprár, ktorého nájdete na rybách – ak mu to zdravie dovoľuje – denne a za každého počasia.
Koketoval som s kúpou údiarne pre rybárov a tak sa aj stalo. Čo však s ňou ? – o údení rýb som nemal ani šajnu, v mrazničke mám ešte nejaké letné zásoby a tie som chcel vyúdiť. Napadlo ma, že raz som dostal od ďalšieho rybárskeho matadora Vlada Áča balíček v alobale s údenými potkovičkami kaprov a keď som sa ho spýtal na pôvodcu tejto dobroty, tak mi spomenul nášho priateľa Janka s ktorým sa poznáme už roky od vody, zoznámili sme sa cez nášho spoločného rybárskeho kamaráta, bohužiaľ dnes už nebohého učiteľa Džidžiho Paštéku. Zavítal som k nim do bytu na krátku návštevu a dohodli sme sa na nedeľňajšom stretnutí, kde som mal dostať inštrukcie o údení kaprov.
Prišiel som trošku neskoršie, jeho údiareň už pracovala na plné obrátky a tak som načúval radám, ako mám ryby pácovať, uskladniť a údiť. Neoddeliteľnou súčasťou tohto projektu bola aj Jankova manželka Evka, ktorá mi oduševnele vysvetlila princíp a zloženie pácu (rôsol), všetky ingrediencie však musím ponechať v tajnosti, to je totiž patent Made in Píši.
Akonáhle sa otvorilo veko údiarne, gúľal som očami a preglgoval, uvidel som kúsky ohromnej dobroty, skvelých kulinárskych výrobkov, pred sebou som mal filety údeného kapra.
Už sa nesmierne teším na moju novučkú údiareň, na bukové piliny, na porcovanie kapra a amura, na pácovanie, údenie a konzumáciu. A s Jankom Píšim si dám určite štamprlík slivovičky.